Informatie voor de patiënt

Hoe lang duurt een behandeling?

De tijdsduur van een behandeling hangt vooral af van het aantal wortelkanalen en van de moeilijkheidsgraad van de behandeling. De meeste behandelingen duren tussen 1u en 2u en worden in één zittijd afgewerkt.

Sommige behandelingen (o.a. herbehandelingen, verwijderen van instrumenten, verkalkte kanalen, …) vergen echter meer tijd. Dikwijls zal er dan nog een 2de zittijd nodig zijn.

Hoeveel kost een behandeling?

Dit is een niet-geconventioneerde praktijk. De kostprijs is afhankelijk van een aantal factoren zoals de te behandelen tand, de moeilijkheidsgraad, de gebruikte materialen en de behandelduur. Vooraf kunnen we steeds een inschatting maken van de kostprijs.

Gemiddeld genomen zal de helft van de behandelkost terugbetaald worden door het ziekenfonds (mutualiteit). Indien u een bijkomende verzekering heeft voor tandzorgen, heeft u eventueel nog recht op een bijkomende tegemoetkoming. Kijk hiervoor zeker uw polis na.

Er worden geen kosten in rekening gebracht als u een geplande afspraak minimaal één werkdag van tevoren wilt wijzigen. Als u daarna (dus binnen 24 uur) uw afspraak wilt wijzigen, brengen we de voor u gereserveerde tijd in rekening. Laat ons dus zo spoedig mogelijk weten als u een afspraak moet verzetten.

Wat zijn de betalingsmogelijkheden?

U kan betalen via bankcontact (bij voorkeur) en cash. Er worden geen betalingen via overschrijving aanvaard.

Zal U nog pijn hebben na de behandeling?

De eerste dagen na een wortelkanaalbehandeling wordt er vaak een onaangename napijn ervaren ter hoogte van de behandelde tand. De gevoeligheid kan soms tot 2-3 weken aanhouden, voornamelijk bij kauwen of zelfs bij aanraking van de tand of het tandvlees ter hoogte van de wortels. Dit is volstrekt normaal en ontstaat door de ontstekingsreactie in het bot, die optreedt na een wortelkanaalbehandeling.

Als er een zwelling of een erg drukkende of kloppende tandpijn opkomt en als u zich bovendien ziek voelt, dan is er vermoedelijk sprake van een acute opflakkering van de infectie. Als dit voorkomt, is dit meestal binnen de 48 uren na de behandeling. Neem dan contact op met ons. U zal dan antibiotica en gepaste pijnstilling moeten nemen.

Wat is de prognose van uw tand na de behandeling?

Het slaagpercentage van een endodontische behandeling is ongeveer 90-95% indien er nog geen ontsteking van het kaakbot zichtbaar is op radiografie. Is er wel ontsteking zichtbaar is, dalen de slaagkansen naar 85%. Bij een endodontische herbehandeling varieert dit tussen 75 en 90%.

Er zijn daarnaast wel complicerende factoren die dit succespercentage kunnen beïnvloeden. Vooraf wordt de prognose van elke individuele situatie steeds ingeschat.

Een tand met een moeilijk voorspelbare prognose wordt na de endodontische behandeling zo goed mogelijk opgevolgd. Na een periode van 6 tot 12 maand zal een een controle-afspraak vastgelegd worden.

Afspraak maken, afspraak annuleren, een dringende vraag?

Telefonisch is de praktijk bereikbaar elke werkdag (02/7250503)