Informatie over een endodontische behandeling

Wat is een endodontisch probleem?

“Endo” is het griekse woord voor “binnenin”, “odont” het griekse voor “tand”. Een endodontische behandeling legt zich toe op het binnenste gedeelte van de tand.

Binnenin de tand bevindt zich een holle ruimte waarin de zenuw loopt samen met bloedvaatjes en bindweefsel (=pulpa). Deze holle ruimte loopt verder in de wortels van de tand, vandaar dat men spreekt over het wortelkanaal.

De pulpa kan onomkeerbaar geïnfecteerd worden van buitenaf door bijv. een gaatje, lekkage rond een bestaande vulling of kroon, trauma (bijv. een val), een barstje in de tand, etc. Dit infectieproces gaat meestal gepaard met veel pijn, zoals kloppende, nachtelijke pijn, pijn bij koude/warmte, pijn bij bijten, etc. Indien dit niet behandeld wordt, kan een infectie in het wortelkanaal uiteindelijk uitmonden in een infectie van het omgevende kaakbeen. Dit kan leiden tot een zwelling in de omgevende weefsels.

Een endodontische behandeling of wortelkanaalbehandeling (ook wel “ontzenuwing” genoemd) is noodzakelijk om het onherstelbare zenuwweefsel te verwijderen en de tand binnenin terug volledig proper te maken.

Een herbehandeling van het wortelkanaal moet gebeuren indien er ondanks een vroegere ontzenuwing blijvende infectie aanwezig is aan de wortelpunt en/of het omgevende kaakbeen.

dent-endodontie

Hoe verloopt een endodontische behandeling?

De behandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en zal in de meeste gevallen volledig pijnvrij gebeuren.

Vervolgens wordt de tand geïsoleerd met een klein operatieveld (‘rubberdam’), om contaminatie door speeksel en microben te voorkomen, evenals bescherming te bieden voor de patiënt tegen de spoelmiddelen en instrumentjes die gebruikt worden tijdens te behandeling.

Na isolatie zal een kleine opening gemaakt worden bovenaan de tand om toegang te krijgen tot de geïnfecteerde zenuw in de wortelkanalen. Vergroting met een microscoop is hier een must. Met behulp van flexibele vijltjes wordt dan vorm gegeven aan deze kanaaltjes en deze worden chemisch gereinigd om de geïrriteerde pulpa en/of reeds aanwezige bacteriën te verwijderen. Vervolgens worden deze kanalen tot aan de wortelpunt gevuld zodat er geen plaats meer is voor bacteriën.

Tot slot wordt de tand afgesloten om nieuwe besmetting door bacteriën te voorkomen.

Waarom stuurt mijn tandarts mij naar een endodontoloog?

De endodontoloog heeft nog een extra opleiding van 3 jaar doorlopen na de algemene studies als algemeen tandarts, die reeds 5 jaar duurt, met 1 jaar stage. Die extra opleiding is noodzakelijk omdat een endodontische behandeling vaak een complexe behandeling is die extra vaardigheid en speciale apparatuur vereist, zoals het gebruik van de operatiemicroscoop. Wetenschappelijke studies tonen 95% overlevingskansen van endodontisch behandelde onderdelen van het gebit als deze met de juiste expertise behandeld werden.

De wortels zijn het ‘fundament’ van de kroon van de tand en het is belangrijk dat geïnfecteerde wortelkanalen op een adequate manier behandeld worden voor een goede algemene gezondheid van de patiënt en om comfortabel te kunnen eten.

Afspraak maken, afspraak annuleren, een dringende vraag?

Info@endogunst.be

  • Drop files here or